Novi programi Društva Rdeči noski,

nastali v času epidemije in odporni na korona virus.

Delovanje Društva Rdeči noski se tudi v času koronavirusa ni ustavilo.

Od začetka pandemije smo v društvu poiskali več načinov, da lahko svoje poslanstvo opravljamo varno in smo še naprej povezani z otroki v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah ter starejšimi v domovih za starejše. Verjamemo, da je v teh časih pomembno krepiti pogum in ohranjati humor in dobro voljo.

Dokler nam je vreme naklonjeno, klovni delujoči v Društvu Rdeči noski obiske opravljajo zunaj – pod okni in balkoni ali v parkih zdravstvenih ustanov in domov za starejše. Tako sta se rodila dva nova programa, »Skozi okno« in »Lalalalalala Banda«.

Rdeči noski smo že od začetka aprila 2020 tudi virtualni. Z vajami in prakso smo se naučili novih tehnik in spoznali, kakšni so prednosti in izzivi dela prek zaslona. Zdaj redno dvakrat tedensko virtualno obiskujemo otroke in mladostnike v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah in enkrat tedensko starejše v domovih za starejše. To sta dva nova programa: »E-klovn« (za mlajše) in »Povej mi kaj lepega« (za starejše).

Program "Lalalalalala Banda"

»Lalalalalala Banda« je izrazito glasbeno obarvan program, ki ga hkrati izvaja šest klovnes/klovnov.

Z »Lalalalalala Bando« klovni obiskujejo domove za starejše, zdravstvene in druge ustanove po vsej Sloveniji. Izvedbo koncerta sproti prilagajajo starosti in potrebam gledalcev, pa tudi prostorskim možnostim. V krajšem glasbenem dogodku gledalci dejavno sodelujejo, seveda na varen način.   
                             
Dvorišča bolnišnic, prostor pod okni oddelkov, pod balkoni domov za starejše in parki pred ustanovami postanejo amfiteater za nastop klovnes in klovnov, kjer klovni izvedejo pravi klovnovski koncert z mnogimi humornimi vložki in zabavnimi situacijami. Dobra volja in pesem pa nas vse povežeta.

Stanovalci domov lahko koncert sproščeno spremljajo ali ob znanih glasbenih vižah zraven zapojejo in zaplešejo.

Gledališka predstava Gremo na morje

Gledališka predstava Gremo na morje je povabilo starejšim z demenco, da potujejo v svet lepih spominov in občutkov.

Temelji na estetiki žanra melodrame in aktivnem sodelovanju občinstva. Z vzpostavitvijo gledališkega vzdušja so izvedene sekvence, ki so osredotočene na čustva, glasbo in gibanje - da jih bodo starejši z demenco zlahka preberejo. Poudarek predstave je na čustvenem potovanju. 

Pomemben cilj je tudi boljša socialna vključenost oseb z demenco.

Program »Skozi okno«

Skozi okna, prek balkonov, na terasah in v parkih domov se klovnese in klovni srečujejo s starejšimi in nastopajo v mini predstavah, pri katerih uporabljajo svoja znanja in spretnosti: glasbene, plesne, žonglerske, akrobatske.

A to je le ozadje – bistvo je drugje: nasmehi naklonjenosti, zračni poljubčki in solze ganjenosti pričajo o tem, da smo povezani in da smo srečni, ker smo se lahko srečali.

Program je namenjen starejšim v domovih za starejše in z njim gostujemo po vsej Sloveniji. V njem naenkrat sodelujejo trije klovni delujoči v Društvu Rdeči noski.

OBISKI NA DALJAVO

Program »E-klovn«

S starši ali osebjem zdravstvene ali druge ustanove se dogovorimo za obisk, na katerem se prek zaslona srečujejo klovni delujoči v društvu Rdeči noski in otroci. Čeprav se zdi, da je delo klovna prek zaslona povezano s premnogimi izzivi, ponuja tudi ogromno dobrih in presenetljivih možnosti. Otroška domišljija in igrivost pa ne poznata meja.

V programu hkrati sodelujeta dva klovna. Pri sebi si uredita prostor, primeren za delo od doma, in si pripravita različne rekvizite. Pred virtualnim obiskom imata umetnika  vajo, na kateri se pogovorita o možnih igrah na podlagi informacij, prejetih o obiskovancih.

Prek računalnika lahko obiščemo največ tri otroke hkrati, zato pa več zapovrstjo.

Program »Povej mi kaj lepega!«

Program je namenjen starejšim v domovih za starejše, ki jih klovnesa ali klovn delujoča v društvu Rdeči noski obiščeta prek spletne aplikacije. To ne bi šlo brez tesnega sodelovanja tamkajšnjega osebja, ki omogoči stanovalcem doma uporabo digitalne tehnike, na katero se včasih slabše spoznajo. Pogosto pa tudi sodeluje s klovnom na drugi strani zaslona – tako da v določenem trenutku z dotikom, objemom ali stiskom dlani virtualni bližini doda nekaj več, nekaj prisrčno čarobnega.

Stanovalci domov se pogumno spustijo v igro in dajo domišljiji prosto pot – prek zaslona si s klovni podajajo čaj in piškote, pa tudi objemi se izmuznejo skozi. Kako presenetljivo se da povezati prek zaslona!

abaton-monitoring