Drugi programi društva Rdeči noski

Poleg rednih programov v bolnišnicah Rdeči noski izvajamo tudi druge programe, namenjene ranljivim skupinam. To so program ob posegih – Dežurni klovn, obiski otrok na dolgotrajnem rehabilitacijskem in psihiatričnem zdravljenju – Delamo cirkus, obiski otrok in odraslih z motnjami v duševnem razvoju -  Pester orkester, obiski starejših občanov v domovih za ostarele, obiski stanovalcev hiše Ljubhospic ter obiski beguncev - Emergency smile (mednarodni program).

 

 

Program Dežurni klovn – »smo tam kjer najbolj boli«

Program Dežurni klovn je logična in pričakovana nadgradnja rednih programov društva Rdeči noski. V dogovoru z oddelki bolnišnic smo začeli  usmerjeno sodelovati z bolnišničnim osebjem pri posegih, odvzemih, pripravah na operacijo, pripravah na preiskave – za dobro otrok. Skupna naloga klovnov in medicinskega osebja je, da na različne načine otroku v intervencijski sobi preusmerimo pozornost in tako, kolikor je le mogoče, skrajšamo čas tesnobe in strahu pred posegom in pomagamo pri umiritvi po posegu.

Program "Delamo cirkus"

Program »Delamo cirkus«, je delavnica cirkuško - gledaliških veščin za otroke na dolgotrajnem zdravljenju. Klovni, ki vodijo delavnico, z otroki in mladostniki delijo svoje znanje in skozi klovnsko igro zgradijo vzdušje zaupanja, nežnosti in veselja.

Otroci in mladostniki se pod vodstvom klovnov v obdobju enega tedna (4 ali 5 dni) naučijo preprostih čarovnij, žonglerskih spretnosti in nastopanja, pripravijo kostume, zvadijo nastop ter teden zaključijo z »Najboljšo predstavo na svetu«.

Projekt »Delamo cirkus« pomeni za otroke in mladostnike nova znanja, nove izkušnje – predvsem pa navezovanje stikov, ustvarjanje, sodelovanje in motivacijo. Predstava cirkusa, katerega člani postanejo - otrokom in mladostnikom krepi samozavest in pozitivno vpliva na njihovo samopodobo ter jim vzbuja ponos in pogum.

Program "Pester orkester"

Pester orkester je predstava, namenjena nalašč otrokom z zmerno in težko motnjo v duševnem razvoju. Izvira iz Nizozemske, kjer društvo Stichting CliniClowns že vrsto let uspešno izvaja podoben program.

Predstava ima preprosto strukturo, bistven pa je način nastopa, ki omogoča otrokom, da uporabijo vsa svoja čutila pri njenem doživljanju, saj temelji na glasbi, tipu in vizualnemu doživljanju. Klovni se otrokom posvečajo individualno, najpomembnejši cilj predstave pa je, da se otroci med njo sprostijo in jo doživljajo, tako kot sami zmorejo.

Obiski v domovih za starejše - "Cvetje v jeseni"

Klovni, ki delamo za Društvo Rdeči noski, z veselo igrivostjo prinašamo življenjsko energijo in pogum v domove za starejše. Redno obiskujemo tri, ostale pa občasno – po vsej Sloveniji. Po domovih se podamo z veselo parado in s stanovalci zapojemo, zaplešemo ali naredimo kratko predstavo. Tiste, ki ležijo po sobah, obiščemo tam in za vsakega pripravimo kaj drugega. Posebnost obiskov je v tem, da večinoma ne gre za predstave pred občinstvom, pač pa si vzamemo čas za vsakogar posebej.

Veselimo se igrivosti in radoživosti stanovalcev in z dobro voljo nalezemo tudi osebje. Da se radostno vznemirjenje čuti tudi po tem, ko odidemo.

Obiski stanovalcev hiše Ljubhospic

V hiši LjubHospic so nastanjeni neozdravljivo bolni ljudje. Zanje skrbi strokovno osebje in prostovoljci, ki jim omogočajo, da zadnje dni življenja preživijo kar se da mirno, prijetno, domače, udobno in brez bolečin.

Rdeči noski s hišo Ljubhospic sodelujejo od januarja 2018. Umetniki tkejo subtilne, igrive, poetične in klovnovske vezi s stanovalci ter z njimi snujejo zgodbe in jih spremljajo do zadnjih dni življenja.

Program "Emergency smile"

Po begunski krizi, ki se je začela leta 2015 in nato navidezno polegla,  smo v društvu Rdeči noski začeli obiskovati azilne domove in druge ustanove, kjer bivajo begunci. Skupina štirih klovnov je tako izdelala predstavo, namenjeno prav begunskim otrokom in njihovim staršem. Gre za polurno predstavo, v kateri se želijo štirje klovni občinstvu predstaviti z vrhunsko akrobatsko točko. Pot do cilja pa je seveda polna preprek... Predstavi sledi mini cirkuška delavnica, na kateri lahko otroci in njihovi starši preizkusijo različne cirkuške rekvizite, se naučijo veščin in se družijo s klovni.

ter

Delavnice za medicinsko osebje

V sklopu programa Dežurni klovn v društvu Rdeči noski izvajamo delavnice za medicinsko osebje v bolnišnicah in drugih ustanovah, ki jih obiskujemo, saj preko njih medsebojno izmenjujemo znanje in izkušnje, kar omogoča kvalitetnejše sodelovanje za kvaliteto bivanja otrok v bolnišnicah in otroki in odraslih ter starejših v drugih ustanovah.