Ustanovitev

Ustanovitev

Rdeči noski smo društvo v javnem interesu na področju zdravja in imamo status humanitarne organizacije. Delujemo od leta 2003 in smo člani mednarodne organizacije Red Noses International, ki združuje organizacije bolnišničnih klovnov v enajstih državah, ki so: Avstrija, Češka, Hrvaška, Jordanija, Litva, Madžarska, Nemčija, Palestina, Poljska in Slovaška in Slovenija. Partnerske organizacije med seboj izmenjujejo izkušnje in znanje ter izvajajo skupne akcije.

Rdeče noske v Sloveniji je ustanovila Eva Š. Maurer: »Pred 17 leti sem se seznanila z delom bolnišničnih klovnov in postalo mi je jasno, da je to poklic, ki ga želim opravljati – zavedela sem se, kako pozitiven učinek lahko naredi pojava klovna pri vratih bolniške sobe.«

V sredo, 10. marca 2004, dopoldne, ko je klovnska ekipa štela le štiri klovne, sta bolnišnični klovnesi dr. Ifigenija Sfrčkljana in dr. Anastazija prvič potrkali na vrata bolniške sobe. Za to, kar se danes zdi že samoumevno v vseh bolnišnicah z otroškimi oddelki v Sloveniji, je bila takrat potrebna dobršna mera odprtosti in zaupanja Pediatrične klinike Ljubljana, na oddelkih katere so Rdeči noski začeli s klovnskimi vizitami. S spoštovanjem in veliko priprave so klovni vstopili v občutljivo bolnišnično okolje, kjer se otroci in starši soočajo z boleznijo, stisko in skrbjo, ter bili sprejeti z zaupanjem, naklonjenostjo in zvedavostjo.

Klovnske vizite Rdečih noskov so namenjene predvsem otrokom na otroških oddelkih bolnišnic, vendar bolnišnični klovni obiskujejo tudi druge ustanove, kot so domovi za stare, varstveno delovni centri; centri za varstvo, delo in usposabljanje; vrtci in šole za otroke s posebnimi potrebami ter nekatere odrasle oddelke bolnišnic.

abaton-monitoring