Red Noses International

Društvo Rdeči noski in Mednarodna organizacija Red Noses International

Društvo Rdeči noski Slovenija, je del mednarodne organizacije Red noses international (RNI). V to organizacijo poleg Slovenije vstopa še devet držav in sicer Hrvaška, Madžarska, Litva, Avstrija, Nemčija, Palestina, Poljska, Češka in Slovaška. Partnerske organizacije si medsebojno pomagajo in izmenjujejo izkušnje in znanja.

Organizacije druži mednarodna šola za humor (ISH – international school of humor), s sedežem na Dunaju, kjer se bolnišnični klovni izobražujejo pri mednarodno uveljavljenih učiteljih  in nadgrajujejo svoja znanja in veščine. Mednarodna organizacija RNI podeljuje certifikat za  poklic bolnišničnega klovna. 

RNI si deli in izvaja več skupnih projektov, eden od njih je projekt za delo z begunci: »Emergency smile«, pri katerem klovni iz različnih držav odidejo na skupno misijo v begunske centre.

25 let Red Noses International

Kaj je potrebno, da opraviš neko delo? Priprava, vztrajanje do cilja, ki si si ga zadal in zaključek.
In ta trojica je pravzaprav del vsakega našega početja. Verjetno se boste strinjali s tem, da smo navajeni na delo, da pa si kar prepogosto odvzamemo čas za praznovanje narejenega in hitimo naprej.
V Društvu Rdeči noski pa smo se odločili, da praznujemo.  
Vabimo vas da praznujete z nami!

Praznujemo 25 let mednarodne organizacije bolnišničnih klovnov: Red Noses International, v katero vstopa 10 držav in katere del je tudi slovenska organizacija bolnišničnih klovnov: Društvo Rdeči noski.

Praznovali bomo kar virtualno, tukaj z vami. Tako bomo zapovrstjo objavljali filmčke, v katerih se bodo predstavile države članice mednarodne organizacije. V vsakem filmčku bo predstavljen en od programov, ki ga uspešno izvajamo tudi v Sloveniji. 

Zavrtimo čas nazaj in praznujmo. Prva postaja: Avstrija Rote Nasen.
 

Avstrija - ROTE NASEN Clowndoctors

Sama ideja obiskov bolnišničnih klovnov na pediatričnih oddelkih se je porodila leta 1986 v New Yorku, a kmalu zatem preletela ocean in se naselila v Evropi. Tako je pred 25 leti začela nastajati mednarodna organizacija bolnišničnih klovnov Red Noses International v katero danes vstopa 10 držav – med njimi tudi Slovenija.
Začetna država mednarodne organizacije RNI je bila Avstrija, bolnišnični klovni so se poimenovali Rote Nasen (Rdeči nosovi).

Predstavljamo vam delo bolnišničnega klovna na pediatričnih oddelkih bolnišnic.

Madžarska - PIROS ORR Bohócdoktorok

Naslednja država, ki so jo bolnišnični klovni onosili je Madžarska, bolnišnični klovni so se poimenovali Piros Orr (kar tudi pomeni rdeči nosovi). Posebni program, ki je predstavljen v tem filmčku je program Pester orkester, ki ga Rdeči noski v Sloveniji uspešno izvajamo pri otrocih z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju.

Češka – ZDRAVOTNÍ KLAUN

Češka organizacija Zdravotní klaun (medicinski klovn) se je mednarodni organizaciji pridružila naslednja po vrsti (leta 2002). Danes je to največja partnerska organizacija članica RNI. V tej organizaciji je bilo razvitih več posebnih klovnskih programov. Danes pa predstavljamo program, ki se v Sloveniji  imenuje Dežurni klovn in ga klovni izvajamo v sodelovanju z medicinskim osebjem  pri invazivnih posegih pri otrocih. V mednarodni organizaciji  (RNI) se program imenuje: Intensive smile.

Nemčija – ROTE NASEN

Nemčija je posebna zato, ker v njej deluje veliko različnih organizacij bolnišničnih klovnov. Rote nasen Nemčija se je RNI pridružila 2003 in kmalu zrasla v eno večjih tovrstnih organizacij v svoji domovini. Ker je Nemčija tudi pogost cilj emigrantov, je organizacija bolnišničnih klovnov razvila in vzpostavila posebni program za iskalce azila.
V filmčku pa predstavlja program obiskov starejših v domovih za starejše, ki ga uspešno izvajamo tudi v Sloveniji. Pri nas se ta program imenuje: Cvetje v jeseni.