Red Noses International

Društvo Rdeči noski in Mednarodna organizacija Red Noses International

Društvo Rdeči noski Slovenija, je del mednarodne organizacije Red noses international (RNI). V to organizacijo poleg Slovenije vstopa še deset držav in sicer Avstrija, Češka, Hrvaška, Jordanija, Litva, Madžarska, Nemčija, Palestina, Poljska in Slovaška. Partnerske organizacije si medsebojno pomagajo in izmenjujejo izkušnje in znanja.

Organizacije druži mednarodna šola za humor (ISH – international school of humor), s sedežem na Dunaju, kjer se bolnišnični klovni izobražujejo pri mednarodno uveljavljenih učiteljih  in nadgrajujejo svoja znanja in veščine. Mednarodna organizacija RNI podeljuje certifikat za  poklic bolnišničnega klovna. 

RNI si deli in izvaja več skupnih projektov, eden od njih je projekt za delo z begunci: »Emergency smile«, pri katerem klovni iz različnih držav odidejo na skupno misijo v begunske centre.

25 let Red Noses International

Kaj je potrebno, da opraviš neko delo? Priprava, vztrajanje do cilja, ki si si ga zadal in zaključek.
In ta trojica je pravzaprav del vsakega našega početja. Verjetno se boste strinjali s tem, da smo navajeni na delo, da pa si kar prepogosto odvzamemo čas za praznovanje narejenega in hitimo naprej.
V Društvu Rdeči noski pa smo se odločili, da praznujemo.  
Vabimo vas da praznujete z nami!

Praznujemo 25 let mednarodne organizacije bolnišničnih klovnov: Red Noses International, v katero vstopa 11 držav in katere del je tudi slovenska organizacija bolnišničnih klovnov: Društvo Rdeči noski.

Praznovali bomo kar na daljavo, tukaj z vami. Tako bomo zapovrstjo objavljali filmčke, v katerih se bodo predstavile države članice mednarodne organizacije. V vsakem filmčku bo predstavljen en od programov, ki ga uspešno izvajamo tudi v Sloveniji. 

Zavrtimo čas nazaj in praznujmo. Prva postaja: Avstrija Rote Nasen.
 

Avstrija - ROTE NASEN Clowndoctors

Sama ideja obiskov bolnišničnih klovnov na pediatričnih oddelkih se je porodila leta 1986 v New Yorku, a kmalu zatem preletela ocean in se naselila v Evropi. Tako je pred 25 leti začela nastajati mednarodna organizacija bolnišničnih klovnov Red Noses International v katero danes vstopa 10 držav – med njimi tudi Slovenija.
Začetna država mednarodne organizacije RNI je bila Avstrija, bolnišnični klovni so se poimenovali Rote Nasen (Rdeči nosovi).

Predstavljamo vam delo bolnišničnega klovna na pediatričnih oddelkih bolnišnic.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Madžarska - PIROS ORR Bohócdoktorok

Naslednja država, ki so jo bolnišnični klovni onosili je Madžarska, bolnišnični klovni so se poimenovali Piros Orr (kar tudi pomeni rdeči nosovi). Posebni program, ki je predstavljen v tem filmčku je program Pester orkester, ki ga Rdeči noski v Sloveniji uspešno izvajamo pri otrocih z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Češka – ZDRAVOTNÍ KLAUN

Češka organizacija Zdravotní klaun (medicinski klovn) se je mednarodni organizaciji pridružila naslednja po vrsti (leta 2002). Danes je to največja partnerska organizacija članica RNI. V tej organizaciji je bilo razvitih več posebnih klovnskih programov. Danes pa predstavljamo program, ki se v Sloveniji  imenuje Dežurni klovn in ga klovni izvajamo v sodelovanju z medicinskim osebjem  pri invazivnih posegih pri otrocih. V mednarodni organizaciji  (RNI) se program imenuje: Intensive smile.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Nemčija – ROTE NASEN

Nemčija je posebna zato, ker v njej deluje veliko različnih organizacij bolnišničnih klovnov. Rote nasen Nemčija se je RNI pridružila 2003 in kmalu zrasla v eno večjih tovrstnih organizacij v svoji domovini. Ker je Nemčija tudi pogost cilj emigrantov, je organizacija bolnišničnih klovnov razvila in vzpostavila posebni program za iskalce azila.
V filmčku pa predstavlja program obiskov starejših v domovih za starejše, ki ga uspešno izvajamo tudi v Sloveniji. Pri nas se ta program imenuje: Cvetje v jeseni.
 

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Slovenija – RDEČI NOSKI

V Sloveniji se je vse začelo z veliko željo, štirimi klovnskimi zanesenjaki in vabilom: »Pridite k našim otrokom v bolnišnico!«
Leta 2004 je tako bilo uradno ustanovljeno društvo Rdeči noski. Ustanoviteljica, Eva Š. Maurer, prva slovenska diplomirana klovnesa, pravi: »Ko sem se seznanila z delom bolnišničnih klovnov, mi je postalo jasno, da je to poklic, ki ga želim opravljati – zavedela sem se, kako pozitiven učinek lahko naredi pojava klovna pri vratih bolniške sobe.«
Smo leta 2020. Hvaležni smo vsem, ki nas že toliko let podpirajo. Ponosni smo, da se je poklic bolnišničnega klovna  v Sloveniji uveljavil. Redno delujemo v vseh bolnišnicah z otroškimi oddelki v Sloveniji. Svoje področje dela pa smo v društvu Rdeči noski še razširili s programi:

  • obiski otrok z motnjo v duševnem razvoju (Pester orkester)
  • obiski otrok in mladostnikov na daljši hospitalizaciji (Delamo cirkus)
  • obiski otrok beguncev (Emergency smile)
  • obiski domov za starejše občane (Cvetje v jeseni)
  • obiski varovancev hiše Ljubhospic
  • program Dežurni klovn

 Slednji je predstavljen tudi v tem filmčku:

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Slovaška – ČERVENÝ NOS Clowndoctors

Organizacija bolnišničnih klovnov na Slovaškem je bila ustanovljena 2004 in je edina tovrstna organizacija v državi. V njej deluje 60 profesionalnih bolnišničnih klovnov, ki redno obiskujejo več kot 50 bolnišnic, tako izvedejo preko 230 klovnskih vizit na mesec, kar je res veliko.

V filmčku pa je predstavljen program, ki ga v Sloveniji imenujemo »Delamo cirkus« in ga uspešno izvajamo v zdravstvenih ustanovah in na oddelkih, kjer so otroci dlje časa hospitalizirani. Na Slovaškem se program imenuje Cirkus Patiento.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Hrvaška – CRVENI NOSOVI

Naši hrvaški kolegi, bolnišnični klovni so malce mlajši od nas in delujejo od leta 2010. V Društvu Crveni nosovi deluje 26 bolnišničnih klovnov, ki obiskujejo zdravstvene ustanove v sledečih mestih: Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Vinkovci, Vukovar in Zadar.
V spodnjem filmčku je prikazan posebni program hrvaške organizacije: Cirkus varijete, ki se izvaja v domovih za starejše. V Sloveniji tega programa še ne izvajamo, vendar smo za domove starejših že pripravili in uspešno izvajali predstavo v stilu Burleske: »Prešuštvo v tretjem življenjskem obdobju«, trenutno pa smo tudi sredi ustvarjalnega procesa nove predstave, ki bo namenjena starejšim z demenco.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Palestina – RED NOSES Palestine الأنوف الحمراء فلسطين

Bolnišnični klovni so v Palestini pričeli z delovanjem leta 2010, kot projekt, leta 2012 pa je ustanovljena umetniška organizacija, nova partnerica mednarodne organizacije Red Noses International.

Zdravstvene storitve palestinskemu prebivalstvu na Zahodnem bregu in v Gazi niso enostavno dostopne. Otroci pa so v bolnišnicah pogosto sami. Njihove družine jih ne morejo obiskati, ne ostati z njimi, kar je za bolnega otroka hudo. Obiski bolnišničnih klovnov dvignejo razpoloženje, krepijo odpornost in moč volje mladim bolnikom ter prinašajo igrivost, humor, smeh. Vse to je pomembno za doprinos k prijaznejšemu bolniškemu okolju za mlade paciente.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Poljska – CZERWONE NOSKI - Klown w Szpitalu

Organizacija Czerwone Noski je na Poljskem nastala leta 2012. Danes bolnišnični klovni redno delujejo v številnih bolnišnicah z otroškimi oddelki v večjih mestih države: v Varšavi, Krakovu, Vroclavu in Poznanu.

Izjemen projekt pa so redni obiski otrok v Kliniki BUDZIK v Varšavi. Srečujejo se z otroci, ki imajo resne možganske poškodbe in so v komatoznem stanju ali v stanju minimalnega zavedanja. Ta posebni program se imenuje »Wake up smiling« in si več o njem lahko ogledate v filmčku, ki vam ga predstavljamo.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Litva – RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai

Organizacija bolnišničnih klovnov v Litvi je bila ustanovljena leta 2013 in kmalu postala pomemben akter v tem kulturnem in zdravstvenem okolju, prepoznan na nacionalni ravni. V filmčku je predstavljen redni program vizit bolnišničnih klovnov domov za starejše.

Zmožnost klovnov je, da zgradijo mostove in se skupaj s stanovalci domov za starejše po njih sprehajajo med sedanjostjo in preteklostjo. Nekje na sredini mostov se ponavadi začno dogajati čudovita presenečenja – povezana s spomini, talenti in zanimanji starejših.

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Jordanija – RED NOSES Jordan

Bolnišnični klovni iz različnih držav partneric mednarodne organizacije (RNI - Red noses International), so v okviru mednarodnega programa »Emergency smile« leta 2014 prvič obiskali begunske centre v Jordaniji, da bi bili v podporo otrokom in njihovim družinam pri soočanju s težko situacijo v kateri so se znašli.

Vzporedno pa so bolnišnični klovni pričeli redno obiskovati Center za boj proti raku kralja Huseina in bolnišnici Zdravnikov brez meja v Amanu.

Programi in klovnska ekipa v Jordaniji raste od takrat in tako je bila leta 2017 organizacija Red noses Jordan tudi uradno registrirana in tako postala enajsta partnerska organizacija delujoča v mednarodni organizaciji bolnišičnih klovnov (RNI).

Varovanje osebnih podatkov

Ogled videa

Tako zaključujemo pogled 25 let nazaj v zgodovino delovanja mednarodne organizacije bolnišničnih klovnov, katere partnerica je tudi slovenska organizacija Društvo Rdeči noski. A to je le ena postaja v našem potovanju. Se vidimo!

abaton-monitoring