Pester orkester na daljavo v CIRIUS Vipava

12.marec 2021

Foto: Rdeči noski

Pester orkester​​​​​​​ je predstava namenjena otrokom z motnjami v duševnem razvoju, ki smo jo Rdeči noski v času epidemije prilagodili tako, da jo lahko odigramo na daljavo. Otroci nas lahko spremljajo bodisi od doma, bodisi iz svoje ustanove. Kako predstava vpliva na otroke, nam je napisala Adrijana Lampe Mikuž, pedagoginja in prof. sociologije v CIRIUS Vipava, ki je predstavo spremljala skupaj z otroki. Iskreno se ji zahvaljujemo in objavljamo.

"S tematiko v svojih predstavah (Rdeči noski) pomagajo otrokom pri srečevanju s problemi v življenju in jim pokažejo, kako težave sprejeti sproščeno in neobremenjeno, kako se soočiti z njimi in iskati rešitve. Otrokom, ki spremljajo predstavo, spretno vzdržujejo koncentracijo in pozornost na njihove aktivnosti in nanje prenašajo sporočilo, da ni nič narobe, če nam kakšna naloga ne uspe takoj in da je potrebno vztrajati in poiskati poti k reševanju problemov. In kar je zelo pomembno, kako si je treba pri tem med seboj pomagati in kako je s skupnimi močmi lažje priti do cilja.

Rdeči noski so pri delu odgovorni, prilagodljivi, nevsiljivi, ob animiranju spremljajo otrokove odzive in se jim prilagajajo. Predstavo izpeljejo strokovno in srčno. Opazimo lahko njihovo bogato izkušenost z delom z različnimi otroki: odprtimi, zadržanimi, mirnimi, živahnimi, tihimi, glasnimi.

Spodbujamo jih in podpiramo pri njihovem delu ter sporočamo, da njihovo delo pušča sledi, saj se mnogi otroci samoiniciativno še kar nekaj časa o njih pogovarjajo, jih narišejo, so po predstavi veseli in razigrani. Strokovni delavci pa učence v določenih novih situacijah opazujejo, jim pomagajo, da se v njih počutijo varne, sprejete.  Tako s svojim obiskom pripomorejo tudi strokovnim delavcem pri procesu spoznavanja učencev in njihovega delovanja v neki novi situaciji.

To pomeni, da Rdeči noski puščajo pozitiven in spodbuden pečat v otrokovem procesu zorenja in spoznavanja sveta okoli sebe na pozitiven in sproščen način. Vse pohvale veselim Rdečim noskom še posebno v času, ko je srečevanje v živo omejeno, saj vemo, da je zelo težko animirati otroke in izvajati predstave na virtualen način. Zato njihovo delo še bolj cenimo."

Adrijana Lampe Mikuž, pedagoginja in prof. sociologije v CIRIUS Vipava

abaton-monitoring