Rdeči noski praznujejo 20. rojstni dan

17.maj 2024

Dvajset let delovanja je Društvo Rdeči noski proslavilo skupaj z bolnišničnim osebjem. Zdravniki/ce, medicinske sestre, medicinski tehniki in drugi, ki delujejo v zdravstvenih in socialnih ustanovah, s katerimi sodelujejo bolnišnični klovni, podporniki Društva, poleg tega pa še kolegi iz držav mednarodne organizacije RNI (Red Noses International), katere član je tudi Društvo Rdeči noski, so prišli na druženje in ogled nastopa Lalalalalala Bande - hišnega benda Društva Rdeči noski, v Kulturni dom Šentvid v Ljubljani.

»Praznujemo na svoj način, saj je poleg podajanja v neznano, praznovanje ena od temeljnih lastnosti klovnskih obiskov. Praznujemo z igro, humorjem in umetnostjo in praznujemo vse: lep dan, deževen dan, dolgčas, radost, napake, uspehe, življenje... in lovljenje milnega mehurčka,« je izjavila Eva Škofič – Maurer, prva slovenska diplomirana klovnesa in ustanoviteljica ter ambasadorka Društva Rdeči noski. Pred več kot dvajsetimi leti je prepoznala, koliko je vredno, da se klovn pojavi na vratih bolniške sobe.

Doktor Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, je na praznovanju izpostavil pomembnost dela Rdečih noskov: »Otrokova bolezen je velika in kruta preizkušnja, tako zanj kot za vso njegovo družino. Normalno otroštvo, varen dom, družinsko okolje, igro, igrače, vrtec in šolo nadomestijo bolniška soba, ambulante, občutek negotovosti, strah, vonj po razkužilih, dajanje zdravil, bolj in manj boleči posegi in še marsikaj. Da ima otrok kljub temu karseda normalno otroštvo, je potreben skupen napor nas vseh – zdravstvenih delavcev, bolnišničnih šol s stalnim izobraževanjem in nenazadnje vas. V turobno bolnišnično okolje vsak dan prinesete tisto otroško nepredvidljivo in iskreno igrivost, ki si je mi zaradi narave svojega dela ne moremo privoščiti. Zato je vaše delo neprecenljivo in nenadomestljivo.«

Društvo Rdeči noski v Sloveniji deluje že dvajset let. Umetniki, izučeni za poklic bolnišničnega klovna, redno obiskujejo otroke v vseh slovenskih splošnih in specializiranih bolnišnicah z otroškimi oddelki. Svoje področje dela pa so še razširili s programi:

  •  Pester orkester in Naša draga škatla (obiski otrok z motnjo v duševnem razvoju) 
  •  Delamo cirkus (obiski otrok in mladostnikov na daljši hospitalizaciji) 
  •  Emergency smile (obiski otrok beguncev) 
  •  Cvetje v jeseni (obiski domov za starejše občane) 
  •  Gremo na morje (predstava za osebe z demenco)
  •  Dežurni klovn (sodelovanje z bolnišničnim osebjem pri posegih)
  •  Program Ljubhospic
  •  Program Lalalalalala Banda
  •  Program Humor v zdravstveni negi (Delavnice za osebje zdravstvenih in socialnih ustanov ter študente medicine)

»Želim si še veliko srečnih, nežnih in ljubečih trenutkov. Želim si, da bodo naša srečanja vedno temeljila na spoštovanju in ustvarjalnosti. Želim si, da bi se 560 ur našega izobraževanja, nešteto ur vaj, ki jih opravijo bolnišnični klovnese in klovni, naše raziskave in sploh vsak trenutek, ko si umetnica/umetnik nadene svoj rdeči nos, odražali na kakovosti našega dela in sodelovanja z medicinskim osebjem. Navsezadnje smo dan praznovanja določili čim bližje Mednarodnemu dnevu medicinskih sester in tehnikov, ki je 12. maja, da proslavimo tudi njih,« je izjavila Pérola R. Ribeiro, umetniška vodja Društva Rdeči noski.

V imenu Društva Rdeči noski, Varja Golouh Prodan, poslovna direktorica: »Vsi vemo, kaj pomeni vesel trenutek v težki situaciji. Zato se iskreno zahvaljujemo vsem, ki nas podpirate! Skupaj bomo lahko privabili še več veselja in poguma tam, kjer je to najbolj potrebno. Za naslednjih 20 let pa si predvsem želimo, da bi vsak otrok, ko zapusti bolnišnico, odšel z lepimi spomini – tudi zaradi obiskov Rdečih noskov.« 

Tako kot poklic bolnišnične klovnese/klovna zahteva redno izobraževanje, nadgrajevanje in usposabljanje za nova področja, tako tudi Društvo Rdeči noski redno razvija in nadgrajuje svoje programe. Društvo je del mednarodne organizacije Red Noses International, v kateri sodeluje in izmenjuje izkušnje 11 partnerskih organizacij. V okviru mednarodne organizacije deluje Mednarodna šola za humor, kjer se bolnišnični klovni redno izobražujejo. Društvo posebej poudarja pomembnost nenehnega prilagajanja izobraževanja potrebam tistih, ki jih obiskujejo. Temu je namenjen tudi ves proces certifikacije. V Društvu ustvarjajo nove programe in skrbijo za to, da prinese dobro voljo, pogum in umetnost tja, kjer je to izjemnega pomena.

Smisel dela bolnišničnega klovna potrjujejo zvesti podporniki Društva Rdeči noski – njihova podpora omogoča Društvu delovanje in razvoj v slovenskem prostoru, za kar jim s strani Društva Rdeči noski izrekajo iskreno hvaležnost. 

Hvala vsem vam, ki ste na podobni misiji kot klovni v bolnišnicah – da vsakodnevno na svoji življenjski poti širite dobro voljo, življenjski pogum in radost!

 

17. 5. 2024, Kulturni dom Šentvid

 

Avtor fotografij: Žiga Živulovic jr/F.A. Bobo

abaton-monitoring