HCIM - Mednarodno srečanje bolnišničnih klovnov

23.junij 2022

HCIM – Mednarodno srečanje bolnišničnih klovnov

HCIM – HAAG, april 2022

Na mednarodni konferenci bolnišničnih klovnov, aprila letos v Haagu, so s svojimi prispevki aktivno sodelovale tudi bolnišnične klovnese Društva Rdeči noski.

Bolnišnični klovni otrokom in drugim ranljivim osebam prinesejo iskrice poguma, radosti in smeha. Na HCIM konferenci je naša ustanoviteljica, klovnesa in ambasadorka Eva Škofič Maurer mednarodnemu občinstvu predstavila, kako ti trenutki živijo dalje, na kakšen način jih zabeleži, da jih lahko delimo in z njimi razveselimo vse, ki preberejo našo pošto. Blizu smo si lahko tudi na daljavo.

Kako se radost širi po svetu med otroci s posebnimi potrebami?

Hanneke Heessels je na Nizozemskem ustvarila predstavo za otroke z motnjami v duševnem razvoju Caravana Orkestra, Christophe Dumalin iz RNI pa jo je prenesel v Slovenijo in k našim partnerskim državam. Na HCIM konferenci smo s kolegi iz Litve, Hrvaške in Avstrije predstavili, kako smo jo adaptirali in kako živi dalje.

Ana Lavrinc, ki je v našem Društvu vodja programa Pester orkester in klovnesa, je na konferenci predstavila, kako smo se med pandemijo prilagodili novim razmeram. Predstava je tako zaživela tudi na daljavo - glasba, radost in smeh se namreč širijo preko meja in lahko premagajo vsako oviro.

Umetniška vodja Društva Rdeči noski in klovnesa Pérola Regina Ribeiro je z madžarsko kolegico Tünde Gelencsér in z video podporo dr. Tine Vesel Tajnšek, bolnišničnim klovnom in medicinskemu osebju z vsega sveta predstavila program Dežurni klovn - Intensive Smile, kjer naši bolnišnični klovni sodelujejo pri bolečih posegih in uspešno pomagajo, da je za otroke in medicinsko osebje postopek lažji in doživetje bolj sproščeno.

HCIM je kratica za Healtcare Clowning International Meeting. Mednarodno srečanje bolnišničnih klovnov je že četrto po vrsti. Tridnevna klovnferenca na Nizozemskem je bila čudovita in inspirativna za vse sodelujoče – še toliko bolj, ker smo se lahko srečali v živo. Sodelovalo je približno 320 udeležencev iz vrst klovnov, zdravnikov in medicinskega osebja, iz 35 različnih držav z vsega sveta.

Takole so zapisali CliniClowns, bolnišnični klovni z Nizozemske, ki so bili tokratni organizatorji klonference:

»Znašli smo se v posebnem času. Bolj kot kdaj koli prej se zavedamo, kako pomembna sta za naše dobro počutje,  človeški stik in povezanost. Namen tega srečanja je spodbujati in krepiti to  kar je ključno pri našem delu.«

 

Veselimo se že prihodnje klovnference, ki je napovedana za leto 2025.

abaton-monitoring