Rdeči noski "delajo cirkus"

Novi projekt društva Rdeči noski »Delamo cirkus« je delavnica cirkuško-gledaliških veščin za otroke na dolgotrajnem zdravljenju. Izvedbo projekta omogoča podpornik društva Rdeči noski, Elektro energija d.o.o.


RDEČI NOSKI IN CIRKUS V CIRIUSU VIPAVA

V marcu 2018 so Rdeči noski s programom »Delamo cirkus« ob pokroviteljstvu podjetja Elektro energija obiskali tudi varovance CUDV Vipava, kjer je začetek pomladi obeležila predstava »CIRKUS CIRIUS«

Učenci in učiteljice OŠPP-nis so takole opisali dogajanje:
»V Cirusu Vipava so nas obiskali Rdeči noski. To ni bil samo enkratni dogodek, ampak je obisk trajal kar štiri dni. Tokrat smo imeli čast sodelovati z njimi učenci in učiteljice oddelkov Osnovne šole s prilagojenim programom z nižjim izobrazbenim standardom (OŠPP-nis). Teden je v družbi klovnov Ifigenije, Tineta in Dodota minil skoraj prej, kot se je začel. Kaj se je dogajalo? Na vsakodnevnih delavnicah smo se naučili novih cirkuških veščin: vrtenja krožnikov na palici, plesa s trakovi in rutkami, odpeljali smo se z letečimi krožniki, predstavili vesoljsko ladjo, igrali na vesoljske cevi … Predvsem pa smo se veliko smejali. Dnevi so tekli neznansko hitro. Smeh je postajal vedno bolj nalezljiv. Četrtek pa je bil dan, ko smo na predstavi pokazali znanje novih cirkuških veščin in s ponosom odstrli zavese Cirkusa Ciriusa. Med gledalci so bili tudi starši nekaterih nastopajočih otrok. Predstava je požela bučen aplavz. Smeh se je razlezel in okužil vse, tako nastopajoče kot gledalce. Zadovoljstvo je bilo neizmerljivo. V srčkih pa je ostal topel in lep spomin na vas. Hvala, Rdeči noski.«

Po predstavi so učenci strnili nekaj vtisov o druženju z Rdečimi noski.

Kako je bilo, ko so nas obiskali Rdeči noski?
  • Bilo mi je lepo, ker smo plesali in sem nastopala. Bilo mi je odlično, super, lepo. Veliko smo se igrali.
Kaj so te novega naučili?
  • Naučila sem se vrtenja traku. Naučil sem se vrteti krožnike na palici in žonglirati. Vrteti krožnike, podajati rutke, plesati v vesoljskem disku. Vrteti krožnike, plesati s trakovi, igrati na vesoljske cevi.
S katero točko si se predstavil na predstavi?
  • Z vesoljskimi trakovi s pesmijo Hotel Transilvanija. Vrtel sem krožnike na palici po melodiji pesmi Time Leaps. Z letečimi krožniki.
Opiši, kako je izgledal tvoj prvi cirkuški nastop.
  • Gledalci so se smejali, ploskali in navijali, nisem se bala. Gledalci so bili nasmejani, navdušeno so ploskali. Bilo je super. Pri nastopu nisem imel treme. Bilo je veliko gledalcev in bili so veseli.
Kateri od klovnov ti je bil najbolj všeč?
  • Vsi so mi bili všeč. Fifi, Fifi, Fifi, DoDo in Tine. Fifi, Dodo, Tine, Tine, Tine … Všeč mi je bil Dodo.
Kakšne so bile tvoje dosedanje predstave o klovnih?
  • Da so zabavni. Zlobni, grozljivi, z motorno žago in kladivom. Strašljivi, čudni, s sekiro in motorno žago. Veseli, prijazni.
L. je povedal:
Nastopal sem v plesni točki. Plesal sem v vesoljskem disku. Z mano je plesal klovn Tine. Na koncu plesa sva bila oba zelo utrujena. Všeč mi je bil klovn Dodo. Delal je smešnice. Menjaval je muziko in nagajal Tinetu. Bilo mi je lepo tudi v točki z R. On je moj prijatelj. V tej točki sem metal in lovil rutke. Sošolka T. je vrtela trak. Na koncu smo vsi skupaj plesali. Moj tata ni prišel na plesišče. Čisto na koncu je bil žur s kokicami in sokom. Pozdravljam Rdeče noske in si želim, da še kdaj pridejo v našo šolo.

Učenci in učiteljice OŠPP-nis

Projekt »DELAMO CIRKUS« so v okviru mednarodne organizacije RNI (Red Noses International) razvili bolnišnični klovni na Češkem. Zaradi koristnosti projekta smo se ga odločili »posvojiti« tudi v Sloveniji. Vodje delavnice so klovni društva Rdeči noski, ki z otroki, osebjem in starši (kjer so prisotni) delijo svoje znanje in skozi klovnsko igro zgradijo vzdušje zaupanja, nežnosti in veselja. Udeleženci pridobijo nova znanja, se povežejo ter najdejo nove načine pristopa k okoliščinam, v katerih se znajdejo. Otroci in mladostniki se pod vodstvom klovnov v obdobju enega tedna naučijo preprostih čarovnij, žonglerskih spretnosti in nastopanja, pripravijo kostume, izberejo glasbo, zvadijo nastop ter teden zaključijo z »Najboljšo cirkuško predstavo na svetu«, na katero povabijo prijatelje, osebje in starše.

Sodelovanje v cirkuški šoli in predstavi pomeni otrokom in mladostnikom ne le pridobitev novih znanj in izkušenj, temveč predvsem navezovanje stikov, ustvarjanje in sodelovanje, to pa daje vsem udeležencem močno motivacijo. Ves proces do nastanka cirkuške predstave krepi samozavest, pozitivno vpliva na samopodobo ter vzbuja ponos in pogum.

Klovni, ki vodijo delavnico, se pred pričetkom programa posvetujejo z ekipo zdravstvene ali specialistične ustanove, v kateri bo program potekal. Pogovorijo se o vsakem udeležencu in okvirno spoznajo njegove psihofizične sposobnosti in socialne potrebe.
Projekt »DELAMO CIRKUS« je za ustanovo oziroma oddelek, kjer poteka, brezplačen. Pri tem cirkusu zagotovo ni besede »moraš«, saj tu zvezde žarijo zaradi navdušenja nad procesom in ne zaradi tega, ker so izpilile veščino do popolnosti.


SPLETNA TRGOVINA


Naročite penaste rdeče noske.