Dr. Sfrčkljana Dr. E.K. Dr. Anastazija Dr. Zen Dr. Rozeta Dr. Ugačen Dr. Rita Dr. Dodo Dr. Mafalda Sestra Marjetka Dr. ObižekCvilka Dr. Biserka d.o.o. Tonka Božo IMG 6280

ŠOLA ZA KLOVNE - Ko grejo Rdeči noski v šolo

Od 30. junija do 4. julija 2014 se je približno 180 klovnov zdravnikov - profesionalnih umetnikov iz partnerskih organizacij Rdečih noskov iz enajstih držav srečalo na letni delavnici mednarodne organizacije Red Noses International (RNI) z namenom skupnega šolanja. Obiski v bolnišnicah ter širjenje optimizma in veselja do življenja za vse, ki to potrebujejo, zahtevajo nenehno usposabljanje in so v skladu z visokimi standardi kakovosti Rdečih noskov. Med njimi so bili tudi klovni zdravniki iz slovenskega Društva Rdeči noski.


Letošnje leto se je mednarodna delavnica Red Noses International odvijala na jezeru Zemplínska Šírava v bližini kraja Michalovce na Slovaškem. Štiri dni so se umetniki urili na več kot 35-ih delavnicah, med njimi tudi klovni zdravniki iz Društva Rdeči noski iz Slovenije.

Ustvarjalni potencial skupine Rdečih noskov je ogromen. Na tej posebni obliki izobraževanja so klovni učitelji in učenci hkrati, delijo svoje znanje ne glede na narodnost ali jezik, ki ga govorijo.

»Pomembno je nenehno razvijati lik klovna in izboljševati delo v bolnišnicah«, pravi Giora Seelinger, umetniški direktor RNI (Red Noses International). »Navdušen sem: celo izven organiziranih delavnic so si umetniki izmenjevali nove ideje in trike za izboljšanje svojih obiskov v bolnišnicah. Vzdušje je bilo izjemno.«

»Slovenski umetniki smo svoje desetletne izkušnje radodarno delili z umetniki iz ostalih držav in tako skupaj umetniško napredovali,« je povedal Tomaž Lapajne Dekleva, koordinator klovnov Društva Rdeči noski.

In katere so bile teme delavnic na Slovaškem? V nadaljevanju le izvleček iz obsežnega urnika:
• Lik klovna na odru v bolnišnici – razlike v pristopih
• Klovnovski par – oblikovanje odnosa med dvema klovnovskima likoma
• Klovnovski obiski v domovih za starejše
• Potujoči orkester in kako otroci z avtizmom zaznavajo svet
• Bolnišnični cirkus in psihiatrični bolniki
• Glasba z improviziranimi instrumenti (žlice, glavniki, baloni, itd.)
• Osnove petja, dihalne tehnike in izvajanje zvokov s telesom
• Ročne lutke in komunikacija preko lutke
• Pantomima
• …

Rdeči noski - klovni zdravniki so profesionalni umetniki z gledališkega in glasbenega področja, gledališča za otroke, sodobnega plesa, čarodejstva, kabareta, akrobatike, itd. Potem ko so bili izbrani na avdicijah, se udeležijo številnih delavnic v domovini, ki vključujejo umetniško, psihološko in osnovno medicinsko znanje. Srečujejo se tudi na Mednarodni šoli humorja (International School of Humour – ISH) v organizaciji RNI, kjer jih usposabljajo priznani strokovnjaki za usposabljanje klovnov.

Od leta 2009, poteka mednarodna delavnica Rdečih noskov vsako leto v drugi partnerski državi. Začelo se je na Češkem, nadaljevalo v Avstriji, Nemčiji, Madžarski, leta 2013 so se umetniki usposabljali na Hrvaškem.


O mednarodni organizaciji Rdečih noskov – klovnov zdravnikov

Rdeči noski so izkušeni umetniki, ki so strokovno usposobljeni za delo klovnov v bolnišnicah, pri svojem delu pa upoštevajo znanstvene raziskave in umetniško stroko. Z uporabo humorja podpirajo proces zdravljenja in ustvarjajo sproščeno vzdušje. Obiskujejo otroke in odrasle v bolnišnicah ter rehabilitacijskih centrih, stanovalce domov za starejše, otroke in mladino s posebnimi potrebami in žrtve na kriznih območjih.

V letu 2013 je 327 klovnov, ki delujejo v mreži Red Noses International v enajstih državah, obiskalo 640.000 bolnikov v 470 bolnišničnih in drugih ustanovah. Red Noses International je tako največje svetovno delujoče združenje organizacij bolnišničnih klovnov.


Bratislava – Ljubljana, julij 2014


SPLETNA TRGOVINA


Naročite penaste rdeče noske ali majice z našim logotipom.

modra stevilka