Rdeči noski obiskali zbirni center za begunce na Šentilju

Včeraj, 22. oktobra, malo po poldnevu, smo Rdeči noski, klovni zdravniki po svojih rednih vizitah v bolnišnicah v Celju in v Ljubljani, obiskali zbirni center za begunce na Šentilju.Nobena priprava, ne poslušanje, ne branje, ne gledanje poročil, nas ni moglo pripraviti na to, kar smo doživeli tam. Vsa stopnjevanja občutka naraščanja napetosti, tesnobe, stiske ali strahu, nas niso prepričala, da bi ostali doma.

Srečali smo prijazne, tople, odprte ljudi – ki so jim zaigrali nasmehi v očeh ob srečanju z nami.

Srečali smo ljubeče starše in povezane družine, srečali smo pogumne in prisrčne otroke, ki so se stisnili v naš objem in v srce, srečali smo radovedne in bistre fante in dekleta, vrstnike naših osnovnošolcev, srečali smo mlade moške – nabrite in močne a hrati zaščitniške in skrbne...

...Srečala sem starčka, ki je sedel na podlagi na tleh in zamišljeno gledal predse. Ko sem mu položila roko na ramo, se je ozrl k meni, me pogledal in se nasmehnil...

Igrali smo se z otroki, se šalili z odraslimi, zaplesali z mladimi – bil je res sončen dan – v vsakem pomenu besede.

Ko smo zaključevali svoj obisk, so odprli mejo z Avstrijo in ograja, ki je bila še pred kratkim ozadje naše mini predstave, je postala nepomembna ovira, ki so jo z lahkoto preplezali in preskočili mladi fantje – na poti proti svoji prihodnosti. Za njimi so se umirjeno odpravili starejši in mlajši.

Odpravili smo se proti domu – pri prvem križišču od zbirnega centra, smo zagledali dolgo kolono novih beguncev na poti v zbirni center. Starejši so bili videti utrujeni, otroci pa so radovedno in pogumno korakali. Deklica v roza bundici je sedela očetu na ramenih in zrla v svet – le kaj ji bo prinesel?

Pretresena nad ponovnim zavedanjem, da ni med nami – ljudmi, nobene razlike, razen tistih namišljenih, sem za slovo objela svoje prijatelje klovne – Cvilko (Tina Janežič), hišnika Jožeta (Roman Frelih), »posvojenega« harmonikaša (Uroš Jezdić) , našega fotografa Žigo Živulovića jr. in našo direktorico (Varjo Golouh – Prodan), ki je za nas skrbela iz ozadja.

Eva Š. Maurer

Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo


SPLETNA TRGOVINA


Naročite penaste rdeče noske.