Dr. Sfrčkljana Dr. E.K. Dr. Anastazija Dr. Zen Dr. Rozeta Dr. Ugačen Dr. Rita Dr. Dodo Dr. Mafalda Sestra Marjetka Dr. ObižekCvilka Dr. Biserka d.o.o. Tonka Božo IMG 6280

Rdeče noske lahko srečate tudi v ambulantah pediatrične klinike v Ljubljani

Rdeči noski že deveto leto prinašamo dobro voljo bolnikom po vsej Sloveniji. V prvem tednu oktobra – Tednu otroka smo začeli obiskovati tudi čakalnice ambulant in ambulante Pediatrične klinike Ljubljana, kjer bomo odslej pri najmlajših pacientih vsak torek in vsako sredo. Tudi tokrat jih pri izpolnjevanju njihovega poslanstva podpira dolgoročni generalni pokrovitelj, farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.


»Svoj prvi rojstni dan smo Rdeči noski praznovali še v stari pediatrični kliniki, v nabito polni seminarski sobici. Takrat smo si zaželeli, da bi za vsak rojstni dan lahko pričeli obiskovati vsaj eno novo bolnišnico, dokler s klovnizacijo ne omrežimo vse Slovenije. Kot kaže, smo zelo dobro upihnili svečko, saj se nam želja izpolnjuje; zdaj letno 15 klovnov zdravnikov obišče skoraj 30.000 ljudi po vsej Sloveniji! Letos odpiramo tri nove programe: spomladi smo Rdeči noski že pričeli obiskovati otroke na Infekcijski kliniki v Ljubljani. Z oktobrom pa odpiramo še program v Pediatrični kliniki, ki bo pomenil predvsem obisk čakalnic in ambulant trikrat tedensko, ter mesečni program v Splošni bolnišnici Ptuj. Vsega tega ne bi zmogli brez svojih podpornikov in sponzorjev, ki se jim iskreno zahvaljujemo za podporo!« je povedala Eva Škofič Maurer, umetniška vodja Rdečih noskov.

Lek z Rdečimi noski že od vsega začetka
Lek, član skupine Sandoz, z Rdečimi noski sodeluje že od začetka njihovega delovanja v Sloveniji, vlogo generalnega pokrovitelja pa je prevzel v letu 2008. Z več kot 81.000 evri v zadnjih štirih letih je Lek pripomogel k razveseljevanju več kot 50.000 bolnikov, ki so jih v času svojega skoraj devetletnega delovanja že obiskali klovni zdravniki.

»Kot član skupine Sandoz postavljamo bolnike na prvo mesto, tako pri načrtovanju naše osnovne dejavnosti, kakor tudi pri udejanjanju družbene odgovornosti. Delo, ki ga za bolnike opravljajo Rdeči noski, je občudovanja vredno, saj osebam v težkih trenutkih povrnejo pogum, narišejo nasmeh na obraz in jih s pozitivno energijo spremljajo na poti zdravljenja. Zato v Leku, članu skupine Sandoz, podpiramo delovanje Rdečih noskov, ki gre z roko v roki z našim poslanstvom skrbi za zdravje in boljše počutje ljudi,« je o podpori Rdečih noskov povedala Mojca Pavlin iz Leka, člana skupine Sandoz.

»Za podporo se še posebej zahvaljujemo Leku, članu skupine Sandoz, ki je z nami od samega začetka, od leta 2008 pa nas podpira kot generalni sponzor. Lek je pomemben partner tudi zato, ker se zaveda, da je za kakovostno delo potrebnih več dejavnikov, med drugim stalno izobraževanje. Tako je lani Lek podprl prvo nacionalno delavnico Rdečih noskov pod mentorstvom priznanega pedagoga, režiserja, ki je tudi sam klovn zdravnik (član francoske organizacije klovnov zdravnikov: Le rire medecin), Amija Hattaba, letos pa smo z njim pred kratkim izvedli že drugo nacionalno delavnico,« je dodala Eva Škofič Maurer.


O pomenu dela Rdečih noskov za male bolnike je spregovorila predstavnica Pediatrične klinike Majda Oštir dipl.m.s.: »Tako bolni otroci kot zaskrbljeni starši se z zdravstvenimi težavami veliko lažje srečujejo, če v njihovo življenje vstopi oseba, ki zna na neobremenjen način sprostiti ozračje in za trenutek preusmeriti misli. Zato smo veseli, da se v prostorih Pediatrične klinike odvijajo še drugačne vizite – vizite s klovni zdravniki. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Rdečim noskom in vsem njihovim podpornikom.«

Z Rdečimi noski je lažje
Da je pri premagovanju ovir na poti do zdravja poleg strokovne zdravstvene oskrbe in zdravil zelo pomembna tudi podpora, ki jo z nasmehom prinašajo Rdeči noski, je potrdila tudi družina Štravs: »Z Rdečimi noski smo se prvič srečali, ko je bila hčerka stara komaj pet tednov. Težko je sprejeti dejstvo, da je tvoj otrok bolan, še težje pa, da ga bo ta bolezen spremljala vse življenje. In ko sva ob mnogih bivanjih na Pediatrični kliniki na hodniku zaslišala prihajati klovne zdravnike, si nisva mogla pomagati, da ne bi vsaj za nekaj časa pozabila na preteklost in prihodnost, na vse dolge in mučne preglede ter spremljajoče skrbi, in se od srca in do solz nasmejala njihovim norčijam. Ko pa se je nasmeh pojavil še na obrazu najine punčke, je bilo to neprecenljivo. Kadarkoli smo zdaj na Pediatrični kliniki, komaj čakamo, da nam Rdeči noski polepšajo dan.«

Tudi družina Logar se je spoprijela z boleznijo. Po uspešnem zdravljenju se družijo v društvu staršev otrok z rakom »Jonatan prijatelj«, z družinami, ki so imele podobno izkušnjo. »Naš Matej je bil star devet let, ko smo se dodobra seznanili z hemato-onkološkim oddelkom na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Intenzivno zdravljenje je trajalo sedem mesecev. Med njegovim bivanjem v bolnišnici so nas redno obiskovali Rdeči noski. Matej je bi njihovega prihoda vedno zelo vesel, saj so razblinili monotonost vsakdanjika – to pomeni kemoterapije, slabosti, gledanje televizije. Tudi starši smo se nasmejali, še bolj pa smo bili veseli nasmehov naših otrok. Kot se zdravniki in ostalo osebje v »deželi medvedkov« srčno trudijo za ozdravitev otrok, so svoj delež doprinesli še Rdeči noski,« je povedal Janez Logar iz Slovenskega društva staršev otrok z rakom.

Rdeči noski se bodo še naprej z nekoliko drugačnimi vizitami posvečali razveseljevanju ljudi, ki jih je prizadela bolezen ali poškodba. Z novim, petim programom se bodo še bolj posvetili otrokom na Pediatrični kliniki, saj bodo klovni zdravniki prisotni tudi ob ambulantnih pregledih in postopkih, kot so odvzemi krvi, testi za alergijo ipd.


SPLETNA TRGOVINA


Naročite penaste rdeče noske ali majice z našim logotipom.

modra stevilka