Emergency Smile v Ukrajini in Grčiji

Radi bi vam predstavili poseben projekt naše krovne organizacije Red Noses International, imenovano 'Emergency smile'. V mesecu juniju in juliju se je več mednarodnih ekip klovnov odpravilo v Ukrajino in Grčijo, kjer so in še vedno obiskujejo različne begunske centre, centre za otroke s posebnimi potrebami ter vrtce in šole, kjer so begunski otroci in njihove družine.


Rdeči noski smo osredotočeni in specializirani za izvajanje klovnovskih vizit za otroke, odrasle in starejše v bolnišnicah in drugih ustanovah, kjer so pomoči potrebni. Emergency Smile skupina pa se je posebej specializirala in izobrazila za delo s posamezniki, ki so bili in so del katastrof, tako naravnih kakor družbenih.
Na begunskih intervencijah skupina klovnov, ki jo sestavljajo 3 ali 4 umetniki iz različnih partnerskih držav RNI, tesno sodeluje z Rdečim križem, ki na prizadetih območjih ljudem nudi zdravstveno podporo in varnost, med tem ko RNI podpira te posameznike s psihosocialnimi intervencijami preko humorja. Na tem posebnem področju delovanja skupina Emergency smile razvija igre, delavnice in zabavne intervencije, s katerimi prinašajo klovni posebno obliko psihosocialne pomoči – smeh. Smeh ima posebno moč, saj zmanjšuje agresijo in psihološke posledice, ki jih ljudje doživljajo zaradi travmatičnih izkušenj. Klovnovske intervencije so zato zelo premišljene, skrbne, polne ljubezni in humorja.
Ekipe klovnov so mednarodno sestavljene - ukrajinski ekipi se je pridružila tudi naša klovnesa Alla Abramova, grški ekipi pa Tina Janežič. Za obe klovnesi slovenskih Rdečih noskov je bila to močna čustvena izkušnja, ki sta jo s svojima zgodbama in fotografijami iz misij delili z nami:
'Prvi begunski center, ki sem ga videla od blizu, je bil Skaramaga, severno od Aten. Policija na vhodu, oddaja potnih listov, šotor Rdečega križa, potem pa dolgo naselje snežno belih kontejnerjev med zapuščenimi ladjedelniškimi napravami. Vročina in pomol, na katerem je begunec lovil ribe z improviziranim trnkom. Čisto na koncu naselja je stal moder šotor namenjen otroški igri. Bil je zaprt. Otroci so se igrali na betonu ob šotoru. Ko smo prišli, sem pomahala najmlajši deklici na igrišču brez igral. Skočila mi je v naročje. Takoj za njo sem imela na hrbtu še njeno prijateljico in v naslednjem trenutku drugo na kolenu. Potem smo se smejale in vriskale. In naša misija se je začela…'

O misiji v Ukrajini je Alla Abramova zapisala:
'To je bila moja prva misija 'Emergency Smile', ki je namenjen delu klovnov z begunci. Tokrat smo se odpravili v Ukrajino. Klovni so odšli tja že tretjič.
Delala sem skupaj s klovni iz različnih držav- z Janom iz Češke, s Paulom in Slovaške in z Juste iz Litve. Ker prihajam iz Ukrajine, sem šla zraven predvsem kot pomoč pri komunikaciji in razumevanju kulture. Pa seveda pri tem ni ostalo – moja klovnesa 'Petka' si je kmalu nadela svoj nos, da je lahko skočila v pravljični svet igre z begunskimi otroki.
Nikoli ne veš kaj pričakovati v deželi, kjer je vojna. Bili smo v Berdjasku, Mariupolu in Primorsku. Na meji z Mariupolem se še vedno streljajo. Bili smo pomoč Rdečemu križu, ki je zelo podporen in potreben na teh območjih. Ljudje, ki delajo zanj pa so srčni in dobri ljudje.
Za otroke smo naredili predstavo imenovano 'Frukti', nato pa smo organizirali še delavnice za otroke in prostovoljce ter ostalo osebje, ki na tem območju dela z begunci. Za otroke invalide smo naredili posebno predstavo 'Caravana orchestra', ki jo pod imenom 'Pester orkester' izvajamo tudi v Sloveniji za otroke z motnjami v razvoju.
Bilo je čarobno. Inna, ki je vodila ekipo Rdečega križa iz Berdyanska, nam je rekla, da klovni pomagajo vračati ljudi nazaj v otroštvo. Prišli naj bi pravi čas, saj je bilo še leto dni nazaj zelo težko združiti domače otroke z begunskimi otroki. Takrat drug drugega še pogledati niso želeli. Tako so se učitelji odločili otroke namenoma združevati in uspelo jim je! Bili smo v vrtcih, na poletnih taborih in otroci so povsod združeni, nesporazumov ni več.
Klovne so otroci vzljubili takoj, mi pa njih. Otrok je otrok. Ne glede na to ali je begunski ali ne. In vse kar potrebuje je toploto, ljubezen in podporo.
Vse skupaj smo na misiji obiskali skoraj 900 otrok! In na koncu smo vsi jokali od sreče. Meseca julija greva z našo klovneso Tino ponovno v Ukrajino, kjer nas že čakajo druga mesta in drugi otroci… '
SPLETNA TRGOVINA


Naročite penaste rdeče noske.