Biserka d.o.o.

Sem Pérola Regina, igralka, klovnesa in raziskovalka umetnosti

Diplomirala sem iz gledališča na Instituto de ArtesUNICAMP “Universidade Estadual de Campinas”, magistrirala pa v izobraževanju na PUC “Pontifícia Universidade Católica de São Paulo” (Tema: Klovn šole), sem ustanoviteljica in umetniška vodja nevladne organizacije Gira Sonhos, organizatorka kulturnih dogodkov in sedaj članica skupine Rdeči Noski.

Vendar se je vse to zgodilo takoj po ...

Rodila sem se v mestecu Pereira Barreto, v državi Sao Paulo, Brazilija.

Že od majhnega sem hotela biti igralka. Hkrati sem hotela biti tudi natakarica, taka, ki servira juho tistim najbolj lačnim na starem vzhodu, kot v filmih o Daljnem vzhodu. Ker pa je bilo v mojem mestu zelo vroče, preveč vroče, da bi jedli juho, sem se takoj odločila, da bom igralka.

Po mojih načrtih sem tako 1989 začela študirati uprizoritvene umetnosti na UNICAMP-SP Brasil.

Isto leto sem začela profesionalno nastopati z igralsko skupino Grupo Ato, s katero smo izvedli vrsto različnih predstav po vsej Braziliji, na različnih festivalih.

Na univerzi sem spoznala profesorja Luisa Otávia Burnierja, iz Skupine za raziskave v gledališču - LUME Teatro, ki me je prepričal, da sem sodelovala v klovnovski delavnici.

Takoj sem zavrnila, saj so bili vendar moji načrti, da bom zelo dramatična igralka!

A me je usoda popeljala tja, kjer sem odkrila najboljši del sebe: klovna!

Tako ja, najprej sem bila Aristo (moški) leta 1991, potem pa leta 2001 postala La Perla (ženska ).

Z Lume Teatro sem sodelovala v letih 1991-1998 kot Stalna asistentka za klovnsko tehniko, iz česar je nastal tudi spektakel Mixórdia Em Marcha—Ré Menor.

Hkrati s klovnovstvom sem soustanovila tudi NVO Gira Sonhos (1996) in delali smo na področju Razvoja skupnosti in Izobraževanja o človeških vrednotah. V znamenju tega dela je tudi moje podiplomsko delo na PUC “Pontifícia Universidade Católica de São Paulo” (Tema: Klovn šole).

Kot klovnesa sem precej delala z Lume Teatro (BR), s Philippeom Gaulierjem (FR), Angelo de Castro (BR/UK) , Sue Morrison (CA), ki so mi med drugimi pomagali, da sem bolj naivno neumna in da se znam smejati sama sebi.

Od takrat je klovnovstvo moja umetniška strast. Čez nekaj časa se je ta razvila v študij Telo v umetnosti: Klovn kot stalni medij, ki raziskuje komunikacijske procese med klovnom in publiko.

Prva rezultata te raziskave sta dve predstavi:

VÉSPERA, s klovneso La Perlo, režija Adelvane Néia - Cia Humatriz Teatro leta 2003.

SAMBEIRO, s klovnom Aristom, režija Ana Wuo – WouTam Teatro leta 2009.

Igre, ki so me vodile k kreaciji predstav, sem zbrala in ustvarila program dveh delavnic: Telo v umetnosti in Živo gibanje.

Kar me trenutno najbolj navdušuje so klovnese. Zato smo skupaj z mednarodnim gibanjem klovnes leta 2008 ustanovili Agrupa – skupina za žensko klovnovstvo. Cela množica klovnes!

Uf! Koliko stvari, pa vam še vedno nisem povedala o dveh festivalih, ki sem jih vodila v Braziliji. 2 Feverestival – Mednarodni Festival Gledališča – Campinas, o Ato e Desato – srečanje z nepričakovanim - Mednarodno teoretično-praktično srečanje o klovnovstvu, skrbela sem pan tudi za Cabaré do O Riso da Terra – del Mednarodnega festivala komedije.

Uf!

In medtem kos sem mislila na vse to, sem spoznala ljubezen iz Slovenije in leta 2008 dala na ogled svoje najboljše umetniško delo 2008: najinega sinka, ki je najin sončni žarek, pol Slovenec, pol Brazilec.

Zaradi njega smo prečkali Atlantski ocean in prispeli sem, v zeleno Slovenijo.

Tukaj sem že klovnila na Festivalu Lent, Ani Desetnici, Ani Mraz, na Klovnbuf Festival in drugje.

V iskanju prijateljev, s katerimi bi umetniško sodelovala, sem leta 2011 sodelovala na avdiciji Rdečih noskov. Eno leto kasneje sem prejela diplomo, kjer piše, da sem usposobljena, da sem lahko neumna!!!

Kot klovnesi, ki je na sceni že dvajset let, mi sodelovanje pri Rdečih noskih predstavlja čudovite možnosti za izmenjavo izkušenj in profesionalni razvoj.

Drugi pomemben dejavnik, ki je poleg visokega nivoja profesionalnosti prisoten pri tej skupini, je občutek sprejetosti, tako ob dobrodošlici, kot sedaj, ko skupaj delamo. V mojih očeh to kaže na resnično srčnost in človekoljubnost te organizacije.

Brazilija zdaj ni več tako daleč preč,

Ko je meni pri srcu toplo in nosek rdeč.

SPLETNA TRGOVINA


Naročite penaste rdeče noske.